Thuis voor Oekraïne

Команда Дім для України

Цей текст все ще частково голландський. Цей досі перекладається.

Sinds de oprichting van het platform ‘Thuis voor Oekraïne’ hebben diverse mensen uit het hele land zich aangemeld om op de een of andere manier bij te dragen aan het doel van de organisatie: Het geven van een (tijdelijk) warm en veilig onderkomen aan vluchtelingen uit Oekraïne.

Mede door de coronacrisis zijn we met z’n allen gewend geraakt aan het virtuele werken. Ons team is dan ook een virtueel team, met vrijwilligers uit heel Nederland.

Het team bestaat momenteel uit:

Rowin Penning – Initiatiefnemer, algehele coördinatie, coördinatie provincie Groningen
In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de ICT als Director Consulting Services. Ik doe veel soorten vrijwilligerswerk, onder andere voor het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (oprichter, 2001). Sinds 2009 ben ik getrouwd met Jolanda Penning. We hebben twee kinderen, Amber (10) en Thomas (7).

Jolanda Penning – Initiatiefnemer, algehele coördinatie, coördinatie provincie Groningen
Na het zien van de eerste onwerkelijke beelden over wat er zich momenteel afspeelt in Oekraïne ging binnen ons gezin het gesprek al vrij snel over wat kunnen wij doen om ook maar enigszins te helpen.

Na een paar dagen waren Rowin en ik het erover eens dat wij ons ondernemerschap, creativiteit en betrokkenheid in wilden zetten om mensen die in grote onzekerheid verkeren te koppelen aan mensen die een stukje stabiliteit, warmte en huiselijkheid te bieden hebben.

Hiermee was Thuis voor Oekraïne een feit.

Ik ben 43 jaar en heb inmiddels meer dan 20 jaar ervaring als Management Assistent/Office Manager. Daarnaast ben ik bevlogen vrijwilligster (en mede-oprichtster/initiatiefneemster) van het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (samen met Rowin). Vrijwilligerswerk is mij niet vreemd en geeft mij ontzettend veel energie. Naast mijn bezigheden (betaald en onbetaald) is mijn belangrijkste tijdsbesteding ons gezin. Wij hebben samen twee prachtige kinderen die betrokkenheid bij de wereld van jongs af aan voorgeleefd krijgen. Rowin en ik kennen elkaar inmiddels bijna 25 jaar en kunnen door onze bevlogenheid samen bergen verzetten. We hopen dat we met onze inzet (en die van velen met ons) het verschil te kunnen maken voor mensen die op dit moment in grote onzekerheid en angst verkeren.

Nicole Kristofic – Coördinator provincie Drenthe
Ik ben Nicole, ik ben 37 jaar oud en woon samen met mijn hond en een aantal kippen in Assen. Mijn vader komt uit voormalig Joegoslavië en hoewel hij al in Nederland was toen de oorlog uitbrak in zijn thuisland, heb ik als klein meisje er wel het een en ander van gemerkt. Mijn vader was destijds erg druk met ondersteuning bieden aan mensen uit zijn thuisland. Nu ik volwassen ben en de oorlog in Oekraïne is uitgebroken merk ik dat ik heel erg graag wat voor deze mensen wil doen. Via via ben ik in contact gekomen met Rowin en Jolanda en dit voelde goed. Ik heb daarom besloten mij te voegen bij het team van Thuis voor Oekraïne en mijn kwaliteiten hiervoor in te zetten.

Loes Servaas – Coördinator provincie Friesland
Na ons verblijf van 18 jaar in Nieuw Zeeland samen met onze 3 kinderen, kwamen we in Vaassen te wonen, waar we met veel plezier hebben gewoond.
In 2006 heb ik na een overleg met iemand van de Sociale Dienst Epe die mij vertelde dat de situatie van sommige mensen zo schrijnend was een voedselbank opgestart voor Vaassen, Epe en Heerde.Niet alleen een voedselpakket, maar ook in samenwerking met diverse kerken konden we waar nodig woonruimte aanbiedenIk heb altijd een zwak gehad voor mensen in nood. Momenteel wonen we alweer enige jaren in Friesland, mijn man en ik zijn gepensioneerd en net als ieder ander kunnen we niet geloven wat er in de Oekraïne gebeurt.Samen willen we de mensen helpen, die alles achter zich hebben moeten laten uit vrees voor hun leven en niet weten hoe hun toekomst eruit zal zien. Ik ga van het standpunt uit, mocht dit mijzelf overkomen, dan zou ik ook blij zijn met een veilig thuis en dat is wat we graag willen bieden!Ook u kunt ons helpen, we doen dit met elkaar!

Yvonne BakkerCoördinator provincie Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland
Ik ben Yvonne, 65 jaar, moeder van 3 kinderen en oma van 4 kleinkinderen. Ik woon in Enkhuizen en doe regelmatig vrijwilligerswerk. Heb al eerder bij Vluchtelingenwerk mensen opgevangen.
Ik ben doktersassistente, eerst in een ziekenhuis en de afgelopen 2 jaar heb ik bij de GGD vaccinaties gezet en aan de telefoon gezeten. Ook heb ik zelf een webshop voor o.a. Diamondpainting.

Christel van Sleuwen – Coördinator provincie Noord-Brabant
— Tekst volgt later —

Niet alleen

We kunnen dit niet alleen! Sinds onze start hebben veel mensen zich aangemeld als vrijwilliger en worden we goed ondersteund door een team van bekwame en hulpvaardige mensen, uit heel het land. Voor een overzicht van het huidige team, klik hier.

Coördinatoren voor overige provincies zijn nog niet vastgesteld of nog niet beschikbaar. Aanmelden kan via de link ‘Vrijwilligers‘.

Viola Prissiajniouk – Coördinator Polen (Korczowa)
Ik lever graag mijn bijdrage rondom de oorlog in de Oekraïne. Ik ben afkomstig uit Kyiv, de hoofdstad van de Oekraïne en heb daar mijn familie wonen. Het resoneert bij mij om zoveel mogelijk te doen voor mensen die daar in nood zijn. Ik probeer, voor zover mogelijk, rustig te blijven in deze complexe en stressvolle situatie en oplossingsgericht werken. Met het volle vertrouwen dat de Oekraïne vrij wordt van de Russische invasie.

Ik woon in Nederland vanaf 1992, ik heb partner en twee kinderen van 16 en 21. Ik werkte eerst als tolk en coördinator. Ik behaalde ik mijn masterdiploma rechten en aansluitend in 2002 koos ik voor een loopbaan in de advocatuur. 

Ik zet mezelf in op alle fronten en ben tevens lid geworden van de Disaster Team bij het Nederlandse Rode Kruis.

Erwin Sengers (łącznik) – Введення Польщі
Każdy zdrowy rozwój tożsamości zaczyna się od relacji miłosnych i jest prawem każdego dziecka.

Jako były nauczyciel akademicki myślę, że w Holandii możemy uważać się za szczęściarza, że ​​możemy
żyć w wolności. Wynika to głównie z dobrych relacji z innymi ludźmi.
Zgodnie z tym hasłem całe życie jeżdżę po świecie i staram się pomagać miejscowej, często
pokrzywdzonej, ludności podczas moich podróży, wcześniej robiłem to jako chef d’equipe w
hollandafricatour.nl, dla którego pracowaliśmy MIVA i Lilianefonds jeździli po raz kolejny dla
funduszu astmy, gdzie wyprawa na Everest zdołała zainspirować wiele małych dzieci.
Na ten rok zaplanowano akcję dla wiosek dziecięcych SOS do Mongolii drogą lądową ze starym
Oplem Kadettem B: holland2gobi.nl, ale ta podróż została odwołana ze względu na obecną sytuację.

Jako wolontariusz pełnię obecnie rolę łącznika i screena dla kilku agencji pomocowych, w tym
kandydatów, którzy chcą przyjechać do Holandii.
Więcej o historii Erwina i o tym, jak się z nim skontaktować można znaleźć pod adresem:
https://www.linkedin.com/in/erwinsengers/

Anastasiya – Vertaalwerkzaamheden (Oekraïens)
— Tekst volgt later —

Yvonne Bakker – Vertaalwerkzaamheden (Engels)
Ik ben Yvonne, 65 jaar, moeder van 3 kinderen en oma van 4 kleinkinderen.
Zie verder onder ‘Coördinator provincie Noord-Holland’.

Jolanda Bekkering – Ondersteuning social media
Ook ik ben, net als zovelen in Nederland, geschrokken van de beelden en nieuwsberichten uit Oekraïne. Ik wilde iets doen, los van het geven van een donatie. Het initiatief van Rowin en Jolanda gaf mij de kans om op afstand iets te kunnen betekenen voor gezinnen die op de vlucht zijn. Ik zal mij gaan bezig houden met de sociale media pagina’s en met het adviseren en meedenken op de achtergrond. Ik ben 46 jaar en woon met mijn man en 2 kinderen in Groningen. Ik werk in het onderwijs als ICT adviseur.

Harry Splinter – Ondersteuning website en database
‘Wat kan ik doen voor de vluchtelingen uit Oekraïne?’ Dat was de vraag die mij bezig hield toen ik vernam van ‘ Thuis voor Oekraïne’.  Al snel kon ik het antwoord vinden op de internetsite. Ondersteuning website en database. De eerste een hobby de tweede is mijn beroep.   Ik ben  57 jaar, woon in Dwingeloo en heb 25 jaar ervaring in de automatisering als Database Beheerder. Daarnaast heb ik vele hobby’s de meeste gerelateerd aan Japan en Azië. Ik hoop met mijn kennis en kunde een bijdrage te leveren om de vluchtelingen uit Oekraïne een veilig heenkomen te geven.