Thuis voor Oekraïne

Uitleg & info

Door het oorlogsgeweld in Oekraïne zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Veel vrouwen en kinderen die het geteisterde land willen verlaten vluchten naar het veilige westen.

Oekraïners zijn vrij om naar Nederland te reizen en mogen hier normaal gesproken negentig dagen legaal blijven, zonder visum. De staatssecretaris Van der Burg van Asiel en Migratie heeft aangegeven dat de IND coulant zal omgaan met de aanvragen van Oekraïners om hier langer op reguliere basis te blijven. Oekraïense vluchtelingen mogen desgewenst een asielverzoek indienen. Zij komen dan in een asielopvangcentrum. Inmiddels hebben de eerste gevluchte Oekraïners zich gemeld in Ter Apel, en dit aantal kan snel oplopen.

Om ervoor te zorgen dat Oekraïners zo snel en goed als mogelijk kleinschalig kunnen worden opgevangen, is dit platform in het leven geroepen. Wij proberen vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Heeft u de mogelijkheid om een of meer Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk warm en veilig thuis te geven? Meld u dan aan via het contactformulier.

Los van het bovenstaande proberen we in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn om (bus)vervoer vanuit Polen naar Nederland mogelijk te maken. Hiervoor worden busondernemingen gevraagd zich aan te melden.